10 načina kako smiriti bebin plač

BEBIN PLAČ I MAMINA SMIRENOST

Možda si već mama pa imaš tu scenu u glavi i predobro, a možda te tek čeka upoznavanje sa svojom bebicom, svakako zatvori oči i zamisli bebu koja plače. Koja je tvoja reakcija? Kako se osjećaš?

Naša tipična reakcija je da nam se srčani rad ubrza, osjetimo jaku nervozu i potrebu da je što prije umirimo. To je normalna evolucijska reakcija kako bi se pobrinuli za bebu, ali kad na to dodate malo nesigurnosti, puno umora i more neželjenih (i netraženih) savjeta situacija postaje ozbiljna.
Zato je ovo post za tebe koja si izmorena, koja ne znaš što da radiš, koja plačeš pod tušem jer se osjećaš nesposobno. Tebi koja pokušavaš sve i tebi koja se tek pripremaš za majčinstvo i želiš biti spremna…

Beba je u potpunosti ovisna o nama, a plač je jedini njezin način komunikacije. Ono što zaboravljamo je da je beba osoba kao i ti i plače zbog fizičkih, ali i psiholoških razloga.

Fizički razlozi :

 • glad
 • bol
 • mokra pelena
 • hladnoća
 • vrućina

 

Psihološki razlozi:

 • pretjerana stimulacija
 • premala stimulacija
 • strah

Što si više s bebom, više promatraš njezin govor tijela, osluškuješ način plača i što prije odgovaraš na njega to ćeš prije naučiti prepoznavati što ti tvoja beba govori, a s time ćeš je moći i prije umiriti. Rezultat= zadovoljna beba i mama puna samopouzdanja.
Sad sigurno otpuhuješ i misliš ” Pa to i pokušavam cijelo vrijeme”. Znam, čujem te, prošla sam sve to… Zato ti donosim mojih 10 savjeta koji stvarno pomažu!

 1. Uvijek budi svjesna da beba ne manipulira s tobom nego te stvarno treba.
 2. Umiri prvo sebe. Plakanje je normalna pojava svih dobnih skupina, dapače korisno je i zdravo i dokle god ti reagiraš na djetetov plač ništa se loše neće dogoditi. Zato duboko udahni i sporo izdahni. Kad umiriš sebe bit ćeš u mogućnosti umiriti i bebu te biti svjesna znakova koje ti pokazuje. Inače ste samo u začaranom krugom nervoze.
 3. Provjeri fizičke razloge plača. Nahrani, presvuci, prilagodi odjeću ako je potrebno i zapamti da bebe često sisaju za utjehu iako nisu gladne (sjeti se da i ti jedeš čokoladu kad se loše osjećaš, a nisi gladna?) i zato je dojenje na zahtjev za mene najbolja opcija.
 4. Ako beba i dalje plače uzmi je u ruke nježno ljuljuškaj i govori joj umirujućim glasom. Uvijek ostavi pauzu u kojoj čekaš odgovor i probaj se suzdržati od energičnog ljuljuškanja, nervoznog ššššššššššš i dude. Sve to ne dozvoljava bebi da se oslobodi svoga stresa i isplače što ima.
  Napominjem, jedno je pustiti bebu da sama plače, a drugo je biti tu uz bebu, ali joj dozvoliti da se oslobodi nakupljenog stresa.
 5. Pusti umirujuću muziku i lagano pleši, to ljuljuškanje bebu podsjeća na vrijeme kad je bila još u stomaku.
 6. Povijanje bebe – nešto što sam i sama tek sad krenula. Povijanje je stara tehnika umirivanja kojom ograničavamo bebine pokrete što ih također podsjeća na razdoblje prije rođenja. Također, novorođenče još nema dobro razvijenu koordinaciju niti svjesnost o svom tijelu (mozak još sve to uči) pa ga nagli udarac koji sam sebi zada rukom može je prepasti. Za povijanje možeš koristiti deke za povijanje, posebno namijenjene vreće za povijanje, a kad beba malo naraste vreće za spavanje.
 7. Topla kupka – kao i za nas, topla kupka je uvijek dobro rješenje.
 8. Masaža beba – masaža ujedno opušta i ispunjava potrebu za dodirom i bliskošću.
 9. Nošenje beba – moj omiljeni način! Nošenjem beba u marami ili nosiljci držimo ih blizu sebe. Beba je navikla slušati naše otkucaje srca, osjećati naše disanje i pokrete i sve joj to s ovim pružamo. Zato i tako brzo zaspu kad ih nosimo.
 10. Prigušena svjetlost – svi se lakše opustimo u takvom prostoru nego u jako osvijetljenom.

Ako se osjećaš jako uznemireno i ne uspijevaš se smiriti, spusti svoju bebu u krevetić i potraži pomoć od svojih ukućana, nemoj se dovesti u situaciju da protreseš svoje dijete u pokušaju smirivanja jer to može ostaviti velike posljedice.

P.s. na slikama su ErgoBabyy embrace nosiljka i ErgoBaby swaddler vreća.

I zapamti, ti si najbolja mama svom djetetu, budi nježna prema sebi i omogući sebi odmor i vrijeme za sebe.

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst i bio ti je poučan molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo čuti, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

Post by Petra Kojan

Comments are closed.