Endometrioza – bolest s tisuću lica

Što je endometrioza i zašto nam stvara tako veliki problem?

Ožujak je mjesec svjesnosti o endometriozi! Obzirom da od ove bolesti boluje 10-15% žena u reproduktivnoj dobi, a velikoj većini žena nije dijagnosticirana, vrijeme je da pričamo malo o njoj.

Endometrioza je kronična bolest u kojoj se dio sluznice koja oblaže maternicu – endometrij – nalazi na nekom drugom mjestu koje nije maternica. Najčešće su to:
– jajnici
– jajovodi
– ligamenti stabilizacije maternice
– mokraćni mjehur
– tanko i debelo crijevo
– rektum
– rodnica
– kirurški ožiljci (ožiljak od carskog reza)

Problem je u tome što to tkivo reagira na hormone jednako kao i ono u maternici – raste, zadebljava i na kraju se ljušti tako da žena koja boluje od endometrioze u fazi menstruacije krvari i iz svih onih otočića endometričnog tkiva.
Ta krv nadražuje organe i uzrokuje iritaciju grčeve i bol, a dugotrajno priraslice koje smanjuju funkciju zahvaćenog organa i uzrokuju kroničnu bol.
Kao što vidiš, endometrioza je bolest koja značajno smanjuje kvalitetu života i nameće brojne probleme i strahove. Nažalost, često dugo ostaje neotkrivena što samo pojačava njezine posljedice.
Teško je otkriti upravo zbog toga što simptomi zavise od mjesta koje je zahvaćeno (zato se i zove bolest s tisuću lica).

Ipak neki najvažniji simptomi su:

– kronična zdjelična bol koja se pojačava za vrijeme menstruacije
– bolne menstruacije
– bol pri seksualnom odnosu
– obilne i dugotrajne menstruacije
– nadutost, zatvor, proljevi
– bol prilikom mokrenja
– umor, malaksalost
– mučnina, povraćanje

Točan uzrok nastanka endometrioze još ne znamo, a najzastupljenija teorija je teorija o retrogradnoj menstruaciji to jest teorija da prilikom menstruacije retrogradno krv i komadići endometrija putuju kroz jajovode u trbušnu šupljinu i na taj način stanice endometrija dolaze u trbušnu šupljinu, rastu i prave žarišta.
Također dokazana je genetička predispozicija, imunološko djelovanje kao i neki okolišni faktori.
Endometrioza se nažalost najčešće dijagnosticira tek u sklopu obrade zbog neplodnosti. 20-40% neplodnosti u pozadini ima upravo dijagnozu endometrioze. Uzrok tome su priraslice u jajovodima koji postanu neprohodni kao i ometanje ovulacije zbog endometriotičnih cista na jajnicima (“čokoladne ciste”).
Dijagnozu postavljamo anamnezom, ginekološkim pregledom, ultrazvukom, povišenim biljegom CA-125 (dosta nespecifičan!), ali ipak jedinu sigurnu potvrdu nam može dati dijagnostička laparaskopija, pomoću koje uzimamo komadić tkiva i šaljemo ga na analizu.

Cilj liječenja je:

– ublažiti bolove
-spriječiti napredovanje bolesti
-smanjiti postojeća žarišta
-očuvati plodnost
-poboljšati kvalitetu života

Uglavnom se koristimo lijekovima i kirurškim liječenjem, a pristup je individualiziran zavisno o željama i prioritetima pacijentice.

Endometrioza je ipak kronična bolest s kojom trebamo nastaviti živjeti, to je bolest koja zavisi o razini hormona (posebno estrogena) u našem tijelu i zbog toga osim lijekova važan je i naš životni stil. Pazeći na njega i na našu prehranu možemo puno utjecati na kvalitetu života.
Tako endometriozu pogoršava konzumacija štetnih masnih kiselina, crvenog mesa, alkohola, kofeina, glutena…
S druge strane prehrana bogata željezom, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima usporava napredak bolesti i poboljšava postojeće simptome.

Za kraj ti želim reći da dijagnoza endometrioze nije kraj svijeta, ali jest trenutak u kojem ćeš stati i krenuti bolje brinuti o sebi, učiti, istraživati, kontrolirati… Ovo je maraton pa se naoružaj strpljenjem i dobrom podrškom

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo čuti, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

Post by Petra Kojan

Comments are closed.