Metode kontracepcije i odabir najbolje

Koje sve metode kontracepcije postoje i kako odabrati najbolju za sebe

U današnje vrijeme postoje zaista brojne metode koje se razlikuju  s obzirom na učinkovitost koju pružaju, sigurnost, pristupačnost i način upotrebe te ovise naravno o potrebama i željama žene, ali i o njezinom zdravstvenom stanju.

Kontracepcija označava zaštitu od neželjene trudnoće, a uključuje razne metode i sredstva kojima se to postiže. Na žalost, zbog velike dostupnosti žene često ostaju zbunjene i nedovoljno informirane o svim mogućnostima, prednostima i manama te ne znaju odabrati najbolju opciju za sebe.

Nalaziš li se u ovim rečenicama? Ne brini. U ovom blog postu pričat ćemo detaljno baš o tome, tako da ćeš nakon čitanja moći odabrati onu metodu koja je u skladu s tvojim potrebama.

Pa krenimo…

Metode kontracepcije dijelimo na prirodne, mehaničke, kemijske, hormonske metode, intrauterinu kontracepciju i trajne metode.

PRIRODNE METODE

One uključuju:

 1. kalendarsku metodu
 2. promatranje cervikalne sluzi
 3. praćenje bazalne temperature

 

Kalendarska metoda je učinkovita ako imamo pravilan menstrualni ciklus. U svakom ciklusu postoje 4 plodna dana – 3 prije ovulacije i 1 iza ovulacije. Ovulacija se događa 15. dana nakon menstruacije.

Promatranje cervikalne sluzi – Izgled cervikalne sluzi mijenja se sukladno promjeni hormona tako da može biti odličan pokazatelj u kojoj se fazi menstrualnog ciklusa nalaziš.

Tako je neposredno nakon menstruacije sluz oskudna (takozvani suhi dani- neplodni dani). 8.-10. dan nakon ovulacije iscjedak kreće biti malo obilniji, ljepljive konzistencije žućkaste boje. Ovo su nesigurni dani jer će se ovulacija dogoditi brzo, a spermiji mogu preživjeti i do 72 sata. Neposredno pred ovulaciju sluz je najobilnija, prozirna i rastezljiva (opisuje se kao bjelanjak). Nakon ovulacije iscjedak se smanjuje postaje ponovo ljepljiv i žućkast, a neposredno pred menstruaciju ga nema (ponovo suhi dani)

Mjerenje bazalne temperature je jako osjetljiva metoda. Naime, tjelesna temperatura je ovisna i o hormonima tako da raste za 0,5 – 1 °C nakon ovulacije. Mjerenje je potrebno raditi ujutro neposredno po buđenju, prije ustajanja iz kreveta. Potreban je dovoljan odmor i izbjegavanje alkohola kako bi rezultati bili što točniji.

Prirodne metode, ako se pravilno upotrebljavaju, imaju veliku učinkovitost, a nose jednu veliku prednost – upoznaješ svoje tijelo. Promatrajući takve sitne promjene kroz ciklus lako ćeš primijetiti kad nešto odstupa od tvoje normale i moći ćeš na vrijeme intervenirati.

Mane ovih metoda su što ne štite od spolno prenosivih bolesti. Potrebno je nekoliko mjeseci kako bi dobili obrazac našeg tijela, a neke bolesti poput stresa i putovanja mogu poremetiti naš menstrualni ciklus i tako umanjiti učinkovitost ovih metoda.

MEHANIČKE METODE

Ovdje ubrajamo:

 1. muški kondom
 2. ženski kondom- femidom
 3. dijafragmu
 4. cervikalnu kapu

 

Ove metode fizički sprječavaju kontakt spermija i jajne stanice. Njihova učinkovitost ovisi o pravilnosti upotrebe, a najčešće korištena mehanička metoda je definitivno muški kondom. Mane ove metode su mogućnosti pucanja i alergije na lateks od kojeg se uglavnom rade.

Muški kondom je najčešći oblik zaštite. Dostupan je, lako se koristi i učinkovit je. Ženski kondom se rjeđe koristi zbog toga što je teško dostupan i skuplji. Princip korištenja je isti, postavlja se u rodnicu, a drugi kraj je vanka na stidnim usnama. Može se staviti u rodnicu i do 8 sati prije spolnog odnosa, a ne treba se vaditi ni odmah po završetku.

Dijafragma je još jedna od mehaničkih metoda kontracepcije, ali učinkovita samo ako se koristi sa spermicidima. Sastoji se od elastičnog prstena preko kojeg je postavljena gumena opna poput kupole. Postoje razne veličine, postavlja se u rodnicu prije spolnog odnosa, a na nju se prije umetanja treba nanijeti spermicidni gel ili kremu. Prednost je što se može više puta upotrebljavati, ali mana što mora ostati u rodnici najmanje 6-8h nakon odnosa.

Cervikalna kapa izgleda slično kao dijafragma, ali je veličinom manja. Pokriva vrat maternice (cerviks) te tako sprječava prodor spermija. Kao i dijafragma, koristi se uz spermicide i odstranjuje se najmanje šest sati nakon spolnog odnosa, ali zato za razliku od dijafragme može ostati i do nekoliko dana.

KEMIJSKE METODE

Kada govorimo o kemijskim metodama kontracepcije govorimo o spermicidnim sredstvima koja dolaze u obliku gelova, krema, pjena ili tableta za rodnicu. Koriste se neposredno prije seksualnog kontakta apliciranjem sredstva u vaginu gdje se ona pretvaraju u gustu smjesu koja fizički spriječava prodor spermija, ali ih i onesposobljava.

Prednosti su im laka primjena, a mane što mogu izazvati iritacije, ne štite od spolno prenosivih bolesti i samostalno imaju malu učinkovitost i više koriste kao dopuna mehaničkim metodama.

HORMONSKE METODE

Ovdje ubrajamo:

 1. oralne pripravke – pilulu
 2. Intrauterine uloške – spiralu
 3. transdermalne flastere
 4. potkožne implantate
 5. vaginalni prsten
 6. intramuskularne injekcije

 

Svi oni sadrže određenu koncentraciju i kombinaciju hormona koji se otpuštaju u krv kroz dulji period vremena i tako reguliraju menstruacijski ciklus.

Prednosti su što su jako učinkovite i korisne i kod drugih zdravstvenih stanja kao što su npr. preobilna ili nepravilna krvarenja. Mane su što ne štite od spolno prenosivih bolesti, a postoje određena zdravstvena ograničenja i rizici.

Oralni pripravci (pilula)

Kod oralnih pripravaka najčešće se primjenjuje stalna kombinacija estrogena i progesterone tijekom trećeg tjedna četverotjednog ciklusa. Tablete se piju svaki dan u približno isto vrijeme uz toleranciju do oko 6 sati. Ovisno o tipu tableta, mogu se uzimati svaki dan tijekom 28 dana. Takav oblik tableta sadrži različitu količinu hormona tijekom tih 28 dana, te se zadnjih tjedan dana uzimaju neaktivne tablete, bez djelotvornih sastojaka, najčešće obogaćene vitaminom C. Na tržištu su i monofazne tablete koje u svakoj tableti tijekom cijelog mjeseca sadrže istu količinu hormona, a s njihovom se upotrebom prestaje posljednji tjedan kada nastupa mjesečnica.

Dostupne su i fiksne kombinacije kombiniranih oralnih kontraceptiva s produženim ciklusom od 91 dan koji sadrži 84 hormonski aktivne tablete i 7 tableta bez djelatne tvari. Tada dolazi do menstruacije 3-4 puta godišnje.

Osim toga razvijeni su i kombinirani pripravci etinilestradiola i levonorgesterona koji sadrži 365 hormonski aktivne tablete čime se u potpunosti eliminira menstrualni ciklus.

Hormonski intrauterini uložak (spirala)

Spirala je plastična naprava veličine nekoliko cm u obliku slova “t” koji otpušta hormone levonorestrel. Postavlja je ginekolog nakon prethodnog obavljenog ginekološkog pregleda i urednog nalaza PAPA testa. Samo postavljanje je brzo i blago neugodno, a nakon postavljanja provjerava se na UZV-u je li dobro postavljena. Sama spirala sadrži plastični končić koji viri iz cerviksa, a njeno trajanje je do 5 godina. S obzirom na to da je spirala strano tijelo ona u endometriju potiče stanje kronične upale, a sama spirala ne povećava rizik infekcije. Ali, ako se infekcija dogodi spirala omogućava brže širenje na maternicu i jajovode. U početku nuspojave mogu biti obilnije i dulje menstruacije.

Prednosti ove metode je brza reverzibilnost.

Transdermalni flaster

Postavlja se na čistu i nemasnu površinu kože bez dlaka (najčešće u području abdomena, stražnjice ili nadlaktice. Ne preporučuje se primjena na iziritiranoj ili ozlijeđenoj koži. Flaster se ne smije oštetiti niti na koji način, a prilikom skidanja ga je potrebno smotati na pola i baciti u smeće (nikako u wc školjku). Nakon postavljanja može se normalno tuširati, kupati i plivati bez ograničenja.
Flaster se postavlja na početku menstrualnog ciklusa i mijenja se svakih tjedan dana kroz 3 tjedna. Četvrti tjedan nastupa probojno krvarenje.

Prednosti su jednostavno korištenje, a nedostatci kožne reakcije, slabija učinkovitost kod žena s više od 90kg, glavobolja, napetost dojki.

Potkožni implantati

U nekim zemljama dostupni su potkožni (subdermalni) implantati progestina. Polisiloksanske kapsule koje sadrže levonorgestrel se ugrađuju pod kožu kroz mali rez na nadlaktici nakon primjene lokalne anestezije. Kapsule su učinkovite 5 godina, a nakon toga se uklanjaju. Kumulativna stopa trudnoća uz jednu ugradnju iznosi oko 1% na 5 godina.

Najčešći nepoželjni učinci su slični onima drugih progestina (krvarenje iz maternice, amenoreja, glavobolja, dobivanje na težini). Odstranjivanje kapsule može biti teško zbog okolne fibroze. Nakon odstranjenja kapsule, aktivnost jajnika se odmah normalizira.

Vaginalni prsten

Prozirni i fleksibilni prsten postavlja se u vaginu prvi dan krvarenja te ostaje 21dan, a nakon toga se uklanja i u četvrtom tjednu nastupa probojno krvarenje. Sedmi dan četvrtog tjedna prsten se ponovo postavlja te se za vrijeme nošenja može normalno obavljati sve uobičajene aktivnosti. Uslijed težih fizičkih poslova može izaći iz rodnice i tada ga je potrebno isprati hladnom vodom te vratiti u rodnicu. Prsten ne smije biti izvan rodnice više od 3h.

Prednosti-jednostavnost, nedostaci-česte upale rodnice te pojačan iscjedak.

Intramuskularne injekcije

Depo medroksiprogesteron acetat (DMPA) je pripravak medroksiprogesteron acetata dugog djelovanja za injekcijsku primjenu, a injekcije se primjenjuju svaka tri mjeseca.

Da bi se spriječilo ovulaciju, injekcije se moraju davati tijekom prvih 5 dana menstruacijskog ciklusa. Doza iznosi 150 mg svaka 3 mj. injicirano IM u gluteus ili deltoideus. Mjesto injekcije se ne masira, čime se osigurava polagana apsorpcija; razine su obično učinkovite od 24 h do >4 mj. nakon injekcije. Međutim, ako je razmak između injekcija >13 tj., prije davanja sljedeće injekcije potrebno je da test na trudnoću bude negativan.

Ne sadrži estrogen pa se koristi kod žena koje zbog svojih zdravstvenih stanja  ne smiju koristiti estrogen.

S vremenom se hormonska kontracepcija počela koristiti i van kontracepcijskih razloga za neka medicinska stanja:
-preobilne menstruacije
-bolne menstruacije
-sindrom policističnih jajnika
-endometrioza

Hormonska kontracepcija je lijek kao i svaki drugi te se njezinom propisivanju mora pristupiti ozbiljno. Potrebno je uzeti detaljnu osobnu i obiteljsku anamnezu, izmjeriti krvni tlak, odrediti tjelesnu težinu i odraditi laboratorijske pretrage (faktore zgrušavanja, jetrene enzime, masnoću). Također je potrebno kontinuirano praćenje pacijentica pod hormonalnom kontracepcijom kako bi rizik od korištenja maksimalno smanjili.

Nuspojave koje su označene kao česte su:

Emocionalna nestabilnost, smanjenje libida, glavobolja, migrene, mučnina, promjene tjelesne težine, bol i napetost u dojkama,  metroragija, amenoreja, leukoreja (bijelo pranje), kandidijaza.

Kod žena koje koriste kombinirane hormonske kontraceptive zabilježene su sljedeće nuspojave koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica:
-Tromboembolijski poremećaji
-Hipertenzija
-Tumori jetre
-Rak dojke
– Nastanak ili pogoršanje stanja koji se ne mogu sa sigurnošću potvrditi da su povezani s uzimanjem kontraceptiva: Chronova bolest, ulcerozni colitis, epilepsija, porfirija, sistemski lupus, akutni ili kronični poremećaj jetrene funkcije.

Prema WHO-u žene pušači koje koriste kombinirane hormonske kontraceptive izložene su većem rizikom od kardiovaskularnih bolesti osobito infarktu miokarda. Rizik je manji kod žena mlađih od 35g. Kod žena od 35g koje puše manje od 15 cigareta taj rizik je veći od koristi, a kod žena od 35g koji puše više od 15 cigareta rizik je neprihvatljiv.

Sterilizacija je još jedna od mogućnosti na koju se odlučuju parovi nakon zajedničkog dogovora. Ona podrazumijeva podvezivanja jajovoda kod žena tako da se spermatozoid ne može sresti s jajnom stanicom ili sjemenovoda kod muškaraca tako da ejakulat ne sadrži više spermatozoide.
Prednost ove metode je što je trajna tako da nam nisu potrebne druge metode. Mane su što je trajna u slučaju da se osoba predomisli. Također ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

I za kraj ti želim reći – znanje je moć! Nadam se da sam ti ovim postom odgovorila na neka pitanja i makla određene sumnje. Preporučujem da zapišeš svoja razmišljanja i prođeš kroz njih sa svojim ginekologom kako bi zajedno došli do tvoje idealne metode.

P.S. ginekolog mora biti tvoja osoba od povjerenja s kojom ćeš moći otvoreno porazgovarati o željama i brigama.

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst i bio ti je poučan molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo pročitati, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

Post by Petra Kojan

Comments are closed.