Prvi ginekološki pregled nakon poroda

Prvi ginekološki pregled nakon poroda
KADA GA ZAKAZATI I ŠTO OČEKIVATI

Hej hej čestitam ti, tvoja beba je napokon tu i polako se upoznajete! Znam da su ti dani hmm… pa lagano kaotični i da pokušavaš pohvatati sve uzde. Samo da te podsjetim kako je sve to uredu. Nadam se da imaš svu potporu koja ti je potrebna.
Voljela bi te s ovim blog postom podsjetiti na tvoj prvi ginekološki pregled nakon poroda kako ne bi ispao iz rasporeda.

U ovom tekstu ću ti pisati o tome kada zakazati pregled, čemu služi, kako se pripremiti za njega i što obuhvaća kao i o prvoj menstruaciji nakon poroda.

Glavna svrha ovog pregleda je vidjeti kako se tvoje tijelo oporavlja od trudnoće i poroda. Obično se obavlja nakon 6 tjedana kad službeno završava postpartum ili babinje, ali podsjećam te da je to samo okvirno razdoblje i ne znači da ćeš se nakon 6 tjedana probuditi kao da se ništa nije dogodilo (ipak je ovo najveća promjena u tvom životu). Ako je bilo ikakvih komplikacija u porodu pregled se zakazuje ranije.
Također ako postoji nešto što te zabrinjava javi se svom ginekologu i dogovori raniji pregled.

Ako primijetiš nešto od navedenog odmah se javi u bolnicu:
* pojačano krvarenje ili velike krvne uloške (jako krvarenje se smatra ono u kojem u sat vremena se potpuno natopi uložak)
* otečenu ili crvenu nogu koja je na dodir topla i bolna
* temperaturu poviše 38C
* glavobolju koja se ne smanjuje nakon uzimanja lijekova
* crvenilo u području reza (kod poroda carskim rezom)

Pregled izgleda kao i uobičajeni pregled s uzimanjem Papa testa. Ginekolog će posvetiti pozornost maternici- njezinom vraćanju na prijašnju veličinu kao i sluznici vagine ako je postojala epiziotomija. Ako je porod bio carskim rezom pregleda se i cijeljenje ožiljka.

Znam da ti je sad toliko toga mota po glavi pa bi bilo možda najbolje da na pregled dođeš pripremljena sa zapisanim svim pitanjima koja te zanimaju kako ih se ne bi sjetila tek nakon što izađeš iz ordinacije.
Zdravstveno stanje nikad ne smije biti tabu tema ili razlog srama zato molim te ako se osjećaš tužno, bezvoljno ili anksiozno reci svom ginekologu.
Na ovom pregledu ginekolog daje i zeleno svjetlo za seksualne odnose. Neke žene jedva dočekaju, nekima to još nije ni na kraj pameti i to je sve dio procesa. Vrtlog hormona i umor rade svoje tako da budite nježni jedno prema drugome, a ti poštuj svoje tijelo i osjećaje.
Ono što moraš znati je da nije baš jednostavno odrediti kad će doći do prve menstruacije nakon poroda tako da razmisliš o načinu kontracepcije koji želiš upotrebljavati (dojenje to nije!).
Prva menstruacija nakon poroda uvelike ovisi o tome da li isključivo dojiš ili ne. Ako ne dojiš može se javiti već nakon 6-8 tjedana.
Također moraš znati da će ta prva menstruacija biti drugačija jer se tijelo ponovo navikava na hormone i njihovu cikličnost.

Ono što možeš očekivati je:
* pojava jačih grčeva
* obilnije krvarenje
* krvarenje s malim ugrušcima
* neredovito krvarenje

Nadam se da ti je ovaj tekst riješio neke nedoumice. Uživaj u svojoj bebici i ne zaboravi jednako nježno postupati i sa sobom.

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst i bio ti je poučan molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo pročitati, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

Post by Petra Kojan

Comments are closed.