Prvih 6 tjedana nakon carskog reza

8 stvari na koje trebaš obratiti pozornost prvih 6 tjedana nakon carskog reza.

Carski rez je kao opcija poroda već duže vrijeme u porastu, kako u svijetu tako i kod nas. Razlozi su brojni. Ono što je bitno naglasiti je da se ovakav porod radi isključivo zbog medicinske indikacije, a ne zbog želje rodilje.

Carski rez obično priželjkuju žene zbog straha od boli i sveprisutnog mita kako je takav porod lakši. Ustvari se radi o operaciji koja za sobom nosi puno duži oporavak. Zbog toga je posebno važno da se educiramo kako bi što bolje podržale taj proces. U ovom blog postu donosim ti neke najvažnije savjete za prvih 6 tjedana.

1. Odmaraj što više i umjereno se kreći. Tvoje tijelo je prošlo puno toga, trudnoću, porod operacijskim zahvatom, postpartum i potrebno mu je cijeljenje koje ćeš najbolje podržati odmorom. Unatoč tome bitno je da se odmah kreneš lagano kretati kako bi spriječila mogućnost nastanka venske tromboze.

2. Prvih 6 tjedana ne diži ništa teže od svog djeteta. Najvažnija stavka oporavka je da svi slojevi reza u potpunosti zarastu i zbog toga trebaš izbjegavati dizanje tereta i kućanske poslove.

3. Izbjegavaj kupanje u kadi, odlazak na bazene i vruće kupelji sve dok rez u potpunosti ne zaraste, a vaginalno krvarenje ne prestane ( tzv. lohije su prisutne i kod poroda carskim rezom).

4. Koliko god se dobro osjećala prvih 6 tjedana bilo bi poželjno izbjegavati sjedanje za volan. Pojedini pokreti mogu prouzrokovati oštru bol koja te može omesti u vožnji.

5. Barem prva dva tjedna izbjegavaj stepenice. Ako ti je soba na katu prvih nekoliko se radije preseli u dnevni boravak s bebom. Kad god si u mogućnosti koristi dizalo, a ako to nije opcija hodaj polako s pauzama i uz pridržavanje.

6. Pij puno vode i jedi nutritivno bogatu hranu. Konstipacija je jako česta pojava nakon carskog reza koju možeš prevenirati ili ublažiti s ovom stavkom

7. Ranu od reza potrebno je držati čistom i suhom dok god ne zaraste u potpunosti. U tom periodu ne koriti razne praškove i kreme za tretiranje ožiljka

8. Obrati pažnju ako dobiješ temperaturu ili osjećaš bol koja ne prolazi. Moguće je da se radi o infekciji i zbog toga ne zanemari ove signale tijela.

Travanj je mjesec u kojem podižemo svijest o carskom rezu. Ako te ovaj blog post zainteresirao, očekuješ porod carskim rezom i želiš biti u potpunosti spremna prijavi se na moj newsletter na dnu ovog teksta jer sam za sve pretplatnike pripremila besplatni webinar “Sve o carskom rezu”.

Svakako za kraj želim da znaš kako iako se možda nakon carskog reza ne osjećaš kao carica ti to jesi. Tvoje tijelo je nevjerojatno, a maleni ožiljak koji ostaje je podsjetnik na onaj trenutak čiste ljubavi kad si prvi put ugledala svoju bebu. Nosi ga s ponosom i ljubavlju.

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo čuti, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

… i da, ne zaboravi se subscribeati na besplatni newsletter 🙂

Post by Petra Kojan

Comments are closed.