Sedam znakova nadolazećeg poroda

Evo kako možeš znati kada se bliži vrijeme poroda

Kako se bliži termin poroda tako naše uzbuđenje raste, ali s njime i neizbježna nervoza zbog ovog velikog događaja i promjena koje on nosi – kako za tebe i tvoje tijelo tako i za tvog supruga/partnera i tvoju obitelj.

Znam što ti se mota po glavi!
Kad će krenuti porod? Kako izgleda početak? Hoću li na vrijeme prepoznati?….
Scena iz filmova u kojima usred trgovine vodenjak puca kao vodeni balon, a trudnica vrišteći “rađaammm” trči u rađaonicu daleko je od pravog scenarija. Istina je da se tijelo postupno priprema za taj svečani trenutak i da je svaka žena posebna. Postoji nekoliko znakova koji nagovještavaju skori početak poroda.

Je li to to?!?

Ne zaboravi da je tvoje tijelo spremno i dizajnirano je da ti signalizira kada je vrijeme za porod. Naravno, doza nervoze čini svoje, a koji god porod ti je to po redu uvijek je posebno iščekivanje i uzbuđenje u posljednjim danima. Samo se pokušaj opustiti i slušati što ti ono govori.

 1. Olakšanje
  2-3 tjedna prije poroda možeš osjetiti olakšanje u području prsnog koša jer se dijete spušta u zdjelicu. Kako olakšanje na prsni koš popušta tako ga zamjenjuje pojačan pritisak na mokraćni mjehur.
 2. Gniježđenje
  malo prije poroda, posebno dan-dva, možeš osjetiti izraziti nalet energije i želju za pripremom svog stana za nadolazeću bebu. Pripazi ipak da ne pretjeraš i odmori se.
 3. Iscjedak
  može se pojaviti od nekoliko sati do nekoliko tjedana prije poroda. Kako se cervix skraćuje i širi tako se sluzavi čep, koji je do tada štitio plod od prodora bakterija, odvaja. Može biti prošaran krvavim tračcima i to nije razlog za uzbunu već nešto sasvim normalno. Provjeri jesi li spremila sve za porod, odmaraj i čekaj još znakova.
 4. Simptomi prehlade
  od nekoliko sati do nekoliko tjedana prije poroda tvoje tijelo može krenuti s pripremom za porod i možeš osjetiti blagu mučninu, proljev, vrtoglavicu… odmori, hidriraj se i imaj spremne stvari za rodilište.
 5. Bolovi u leđima
  neposredno prije i za vrijeme trudova uslijed kontrakcija maternice javlja se i bol u križima. Otuširaj se toplim tušem ili lezi u kadu kako bi se opustila. Zamoli partnera da ti izmasira leđa.
 6. Prsnuće vodenjaka
  iako samo otjecanje plodne vode ne znači nužno da je porod krenuo od tog trenutka dijete je izloženo vanjskim infekcijama i zbog toga se obavezno javi svom liječniku. Ukoliko primijetiš da je voda zelenkasta ili zaudara odmah se javi u bolnicu!
 7. Trudovi
  maternica se kreće stezati i opuštati, a bolovi se šire i u područje krsta. Postoje oni pripremni “lažni” trudovi i pravi. Ako te buni kako ih prepoznati probaj ova tri koraka.
  Korak 1. Popij veliku čašu vode ili čaja (dehidracija je glavni uzrok grčeva u trudnoći)
  Korak 2. Pođi pod topli opuštajući tuš
  Korak 3. Lezi u zamračenu prostoriju i odmori
  Ukoliko se radi o pripremnim trudovima nakon ovih koraka oni bi se trebali umiriti, a ako se radi o pravim trudovima oni će se pojačati jer ugoda, opuštanje, toplina i mrak potiču oksitocin koji je vrlo važan u napredovanju poroda.

Ove dane na Instagramu pričam još više o tome kako razlikovati prave i lažne trudove kao i o tome što ti sve treba u torbi za rodilište.

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst i bio ti je poučan molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo čuti, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

Post by Petra Kojan

Comments are closed.