Što je linea negra

Sve o linei negri

Ovaj neobični ukras na trudničkom trbuščiću mnogim ženama može biti zabrinjavajuć.

Trudnoća je razdoblje u kojem žensko tijelo prolazi kroz brojne promjene i prilagodbe. Neke smo očekivale i informirale se o njima, a neke su nam skroz neobične. Većina tih promjena dio su hormonskog vrtloga i što se bolje upoznamo s njima manje će nas zabrinjavati. Koža u trudnoći postaje osjetljivija i često je ona prvo ogledalo brojnih promjena.
Danas pričamo o Linei Negri.
Ok, preživjela si vrtlog hormona koju te je u prvom trimestru vozao od kreveta do wc-a i taman si spremna zasjati tim trudničkim sjajem drugog tromjesečja kad jedno jutro u ogledalu ugledaš tamnu liniju na tvom predivnom trbuščiću.
Znaš li što je ta linija? Je li te zabrinula?

Što je Linea Negra?

Linea Negra je tamna linija koja se uglavnom pojavi sredinom trudnoće (ne kod svih trudnica) i proteže se od stidne kosti prema grudima. Ono što je zanimljivo je da je Linea Negra zapravo uvijek bila tu jer predstavlja predio spajanja trbušnih mišića koji se na latinskom naziva Linea Alba (bijela linija) utjecajem hormona proizvodi se više melatonina i ona postaje tamnija (postaje Linea Negra) i samim time vidljivija.
Hormon odgovoran za proizvodnju melatonina – pigmenta od kojeg je koža tamnija je estrogen, a osim na trbuhu pojačana pigmentacija se pojavljuje često u području klitorisa, areola i na licu (trudnička maska).

Možemo li spriječiti Lineu Negru?

Hiperpigmentacija nastaje kao posljedica hormona u trudnoći tako da Lineu Negru nije moguće spriječiti. Možemo je pokušati ublažiti pažljivim izlaganjem suncu i uzimanjem folne kiseline. Ona se neće javiti kod svakoga, ali to je uglavnom kod osoba svijetle puti koji imaju manje melatonina.
Svakako Linea Negra se spontano povlači nakon poroda, ali taj proces zna potrajati nekoliko mjeseci. U slučaju da ne izblijedi u potpunosti možemo si pomoći pomoću krema za hiperpigmentaciju.
Ono što je najvažnije za nas je činjenica da je Linea Negra normalna kožna promjena pod utjecajem trudničkih hormona koja nema utjecaj na trudnoću.

A sad malo rekla-kazala…

Za Lineu Negru se često vezalo pogađanje nosi li trudnica mušku ili žensku bebu, ali to definitivno možemo odbaciti kao metodu predviđanja…osim ako vas ne veseli. U tom slučaju imate 50% šanse da ste u pravu 🙂

Ostale promjene koje možemo očekivati su :

Crvenilo dlanova – javlja se kod otprilike 65% trudnica u prvom tromjesečju. Nastaje zbog djelovanja estrogena i većeg volumena krvi, a spontano nestaje nakon poroda.

Osjetljivost sluznice – najčešće je to gingivitis ili upala zubnog mesa, gdje dolazi do edema, krvarenja i bolnosti zubnog mesa. Određene promjene na zubnom mesu prisutne su kod gotovo svake trudnice i pojačavaju se prema kraju trudnoće. Pomoći si možemo pojačanom oralnom higijenom, četkanjem mekšom četkicom i dovoljnim unosom C vitamina.

Neugodan svrbež – posebno je izražen pri kraju trudnoće u području trbuha, kako trbuh raste, a koža se rasteže. Pomoć si možemo uljnim kupkama, kupkama od zobi ili lokalnim pripravcima protiv svrbeža. Važno je i ne koristiti agresivne preparate na koži i birati komodnu odjeću prirodnih materijala.

Strije – najmanje draga promjena na koju isto minimalno možemo utjecati bez obzira koliko nam marketing nudio 101 kremu koja sigurno djeluje. Pojava strija je uglavnom genetska sklonost kože. Ono što mi možemo uraditi kako bi pokušale spriječiti pojavu je
– dovoljna hidracija kože iznutra tj piti puno vode
– nutritivno kvalitetna ishrana
– kontrolirani prirast težine
– hidracija kože izvana – koristiti nježna prirodna hladno prešana ulja
– masaža
– odjeća koja nas ne stišće

Nadam se da ti je ovaj blog post bilo koristan i otklonio neke tvoje sumnje i strahove. Ako želiš znati više o temama ženskog zdravlja, trudnoće i postpartuma prijavi se na newsletter kako bi ostali u kontaktu.

Kao i uvijek,

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo čuti, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

… i da, ne zaboravi se subscribeati na besplatni newsletter 🙂

Post by Petra Kojan

Comments are closed.