Strah od poroda

Jeste li primijetili kako je jedno od najčešćih pitanja trudnici koja se bliži terminu poroda „je li te strah?“ Strah je prirodna pojava i naš zaštitni mehanizam, a kada pričamo o porodu imamo dvije značajne stavke koje su okidači za strah. To su bol i gubitak kontrole. Na žalost, koliko god je prirodan, strah nam je najveći neprijatelj u porodu i u ovom postu želim s tobom popričati zašto je nužno osloboditi se straha i kako ćeš to postići.

Strah i porod

Naša maternica je građena od tri mišićna sloja i iako svaki sloj ima svoju funkciju oni su međusobno isprepleteni te skupa čine jedan veliki mišić. Kada se bojimo poroda napinjemo svoje tijelo opirući se trudovima. Strah budi simpatički dio živčanog sustava (ona famozna reakcija”bori se ili bježi”) koji jednostavno zaključuje da uvjeti nisu sigurni za porod. Najjednostavniji primjer toga bi vam bio da gazela koja se treba okotiti ugleda lava. Logično, neće ostati tu nego će probuditi svoj simpatički nervni sistem koji će zaustaviti porod i njoj omogućiti priliku da se skloni na sigurno.

Tako vaša maternica u strahu reagira na način da se unutarnji mišićni sloj ukruti i odupire naporima vanjskog sloja za širenjem, a kako dva mišića rade jedan protiv drugoga dolazi do zamora i boli.

Što jaču bol žena osjeća, ona postaje još napetija i prestrašenija te upadamo u začarani krug. Zbog ovoga primjerice  nastaje puno zastoja u porodu pri otvorenosti grlića maternice 3-4 cm. Osim toga, pri takvom otporu krvne žile srednjeg sloja su pod pritiskom između dva mišićna sloja pa se može javiti manja oksigenacija (opskrbljenost kisikom) maternice i posteljice što dodatno utječe na bol, a kao posljedicu može imati i fetalnu patnju.

Mediji, zastrašujuće priče koje iz ne znam kojeg razloga ljudi vole dijeliti s trudnicama i naša neugodna prijašnja iskustva podržavaju ovaj začarani krug straha-napetosti-boli. Zbog toga ih je važno osvijestiti i raditi na njima kroz cijelu trudnoću kako bi se, kada dođe trenutak poroda, mogle svjesno opuštati i prepuštati svoje tijelo.

Kako prebroditi strah?
 1. Dobra edukacija
  Ne mogu dovoljno naglasiti koliku razliku čini pravovremena edukacija. Kad znamo što sve možemo očekivati, kada znamo sitne tips&tricks koji čine razliku znat ćemo se bolje nositi sa svime što porod nosi.
 2. Podrška
  Za neku ženu to će biti suprug, za neku doula, prijateljica, mama, sestra… tko god da je vaša osoba za podršku on ili ona ima ključnu ulogu održati vas opuštenom – riječima, dodirom, samim prisustvom… zato birajte mudro!

 3. Molitva, meditacija, vizualizacija, disanje…
  Sve ovo utječe na naš živčani sustav i smiruje ga pa ono što vam najviše odgovara intenzivnije prakticirajte od rane trudnoće kako bi vam u porodu došlo prirodno.

 4. Opuštanje mišića
  Svako mrštenje, stiskanje šaka, grla i ostalih mišića vraća nas u onaj začarani krug zato pazite na ovo i svjesno opuštajtemišiće. Postoji pregršt taktika koje nas uče kako se uslijed boli ili napora ipak opustiti pa slobodno potraži neke od njih i usvoji ih.
 5. Aktivnost
  Ostanite aktivni što duže – hodajući, skakućućući na pilates lopti, pričajte, smijte se i prebacite fokus s trudova na njihov krajnji cilj, a to je upoznavanje vašeg djeteta <3

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst i bio ti je poučan molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo čuti, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

Post by Petra Kojan

Comments are closed.