Zašto se javlja zatvor kod trudnica i kako ga prevenirati?

Zašto se javlja zatvor kod trudnica i kako ga prevenirati

Mnoge trudnice, pogotovo kako trudnoća napreduje, imaju problema s neredovitom pa onda posljedično tvrdom stolicom i hemoroidima.

Zašto dolazi do toga i kojim trikovima možeš prevenirati ovu neželjenu pojavu pročitaj dalje u tekstu.

Prvo kako bi definirali neredovito pražnjenje crijeva i zatvor moramo znati koji je to broj normalnog odlaska u wc. Bolje rečeno uobičajenog, jer normalni broj stolica varira od osobe do osobe zavisno od njezinog metabolizma i stila života. Ipak jednu normu smatramo 3x dnevno do 3x tjedno. Trudnice se često žale na neugodnosti u stomaku, neredovito pražnjenje crijeva, tvrdu stolicu koja često dovodi do hemoroida kao i osjećaj nepotpunog pražnjenja. Najveći uzrok tome su hormoni trudnoće i pritisak rastuće bebe na crijeva. Hormoni trudnoće utječu na crijevnu peristaltiku (pokretljivost crijeva) tako da je usporavaju. Samim time stolica se duže zadržava u crijevima, iz nje se apsorbira više tekućine i ona postaje tvrđa. Drugi problem je što beba kako raste pritišće crijeva i mehanički pravi problem normalnoj peristaltici. Osim toga, trudnice kojima je propisano željezo kao suplement mogu imati problema sa stolicom.

Znam što si upravo promislila - "Pa ja ne mogu utjecati ni na jedno ni na drugo!!"

I da, ne možeš, to je fiziologija trudnoće, ali možeš utjecati na puno drugih svakodnevnih odluka koje će ti pomoći da bez obzira na ovo činjenično stanje imaš normalnu probavu i spriječiš nastanak hemoroida (sve žene koje su ih imale znaju koliku muku naprave u trudnoći, a da ne govorimo o postpartumu).

Što možeš uraditi da si olakšaš ove tegobe?
01. Jedi što više vlaknaste hrane. Preporučuje se do 30g vlakana što možeš dobiti iz voća, povrća, grahorica i cjelovitih žitarica
02. Voda, voda, voda..nikad nemoj zaboraviti dovoljno se hidrirati
03. Umjerena tjelesna aktivnost
04. Više manjih obroka dnevno
05. Koristi probiotike
06. Ne odgađaj potrebu odlaska na toalet
07. Dok si na toaletu koristi pomoć malog stočića/klupice kako bi zauzela pravilan položaj pri pražnjenju crijeva. Koljena bi trebala biti iznad razine kukova, tijelo lagano nagnuto naprijed s ravnom kralježnicom i laktovima naslonjenim na koljena.
08. Ne tiskaj kad imaš tvrdu stolicu

Ako se stanje ne popravi niti nakon redovite primjene ovih savjeta možeš pokušati s nekim oblikom laksativnog sredstva. Ono što je bitno je da ga ne uzimaš na svoju ruku nego u konzultaciji sa stručnjakom (doktor/nutricionist/mag.farmacije) zbog toga što određeni laksativi mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Npr. ricinusovo ulje koje se zna koristiti i kao pomoć pri izazivanju trudova kad smo na terminu. Laksativi koji se smiju koristiti u trudnoći su grupa laksativa koji djeluju na principu povećanja volumena fecesa i oni koji omekšavaju feces. Prirodni laksativi na taj princip su suhe šljive, smokve ili psilijum ljuskice.

Za kraj ti želim reći da je trudnoća zaista posebno stanje kojeg se ne trebamo bojati jer je naše tijelo stvoreno za to. Ono što nam treba je znanja i podrške.

Vjerujem u tebe,

Ako ti se svidio ovaj tekst molim te podjeli ga s drugim ženama koje bi trebale ovo čuti, a mi se vidimo ovdje svakog 15-og.

Post by Petra Kojan

Comments are closed.